Overzicht

Zelfredzaamheid ouderen

Subsidieoproep en webinar over inzet reablement

  • 11 april 2024

Tot 27 mei 2024 is een aanvraag voor ZonMw-subsidie mogelijk om reablement in te zetten ter preventie van een zorgvraag. De subsidie is bedoeld voor een lokale aanpak gericht op het behoud van de zelfredzaamheid van thuiswonende ouderen. Op 16 april licht ZonMw deze subsidieoproep toe in een webinar. 

Beeld: Freepik

Reablement is een manier van werken waarmee hulp/zorgverleners ouderen helpen hun eigen leven te leiden zoals ze dat zelf willen. Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk en zo lang mogelijk (weer) zelf te blijven doen. Het reablementmodel wordt ook wel ‘herstelgerichte zorg’ genoemd.

Uitgangspunten

Deze ZonMw-subsidieoproep is gericht op partijen (waaronder zorgorganisaties) die met hun aanpak bijdragen aan het behoud en het bevorderen van de zelfredzaamheid van thuiswonende ouderen. In deze subsidieronde kan tot 100.000 euro worden aangevraagd voor een looptijd van maximaal twaalf maanden. Er is deze ronde totaal 1,2 miljoen euro beschikbaar.

De aanpak wordt vraaggestuurd ontwikkeld en is gericht op de kracht en mogelijkheden van ouderen. Op deze manier sluit het aan bij de persoonlijke behoeften van ouderen en stelt het hen (voor zover mogelijk) in staat zelfstandig de activiteiten te blijven uitvoeren die voor hen belangrijk zijn bij de invulling van hun leven.

Webinar en vragenuren

Op dinsdag 16 april om 10.00 uur licht ZonMw deze subsidieoproep toe in een webinar en is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Aanmelden kan via deze link.

ZonMw organiseert ook telefonische vragenuren: elke maandag van 14.00 tot 15.00 uur en elke donderdag van 11.00 tot 12.00 uur via 070 349 54 72, zolang de subsidieoproep open staat.

Meer informatie

Meer informatie kunt u terugvinden u op reablenederland.nl en op de site van ZonMw over het ZonMw-programma reablement en over de ZonMw-subsidieoproep reablement als preventieve aanpak.