Overzicht

Expertise van apotheekteam

Samenwerking voorwaarde voor versterking extramurale farmaceutische zorg

  • 16 april 2024

Geïntegreerde structurele samenwerking tussen huisartsen, apothekers en wijkverpleging is een noodzakelijke voorwaarde voor een stevige extramurale farmaceutische zorg. Daarmee wordt de expertise van het apotheekteam beter benut en wordt de samenwerking ondersteund door één gezamenlijk patiëntendossier. 

Beeld: Adobe Stock

Dat zijn de uitkomsten van een onderzoek van het Nivel dat denkbeelden en ideeën van eerstelijnszorgverleners met betrekking tot mogelijke veranderingen in de extramurale farmaceutische patiëntenzorg in kaart heeft gebracht. Het Nivel heeft daartoe een Zorgverlenersplatform georganiseerd. Het platform is een interactieve bijeenkomst waarin 26 eerstelijnszorgverleners discussieerden over dit thema.

Geïntegreerde samenwerking

De deelnemers van het Zorgverlenersplatform pleiten voor geïntegreerde samenwerking tussen het huisartsenteam, apotheekteam en de wijkverpleging. Dit betekent dat zij vanuit hun eigen kennis en expertise de krachten bundelen om de patiënt zo goed mogelijk te begeleiden bij het gebruik van geneesmiddelen. Hiervoor is een structureel multidisciplinair overleg nodig tussen de betrokken zorgverleners en indien nodig ook de patiënt of mantelzorger. Daarbij wordt een landelijk EPD als essentieel onderdeel gezien om dit goed te laten functioneren.

Rol apothekers

Voor het apotheekteam zien de deelnemers een grotere rol weggelegd, waarbij de apotheker ook taken van de huisarts kan overnemen. Veel apothekers die deelnamen aan het Zorgverlenersplatform geven aan de voorschrijfbevoegdheid voor de apotheker te zien als een manier om hun rol te optimaliseren en de farmaceutische zorg dichter bij de patiënt te brengen.

Meer informatie

Dit onderzoek is uitgevoerd met subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De rapportage Naar een versterking van de samenwerking binnen de extramurale farmaceutische zorg: perspectief van eerstelijnszorgverleners is online te raadplegen.